NORMA BAHARU PEKERJAAN & PERNIAGAAN

BIDANG MAKANAN

PROGRAM JAMINAN KESELAMATAN MAKANAN

(MESTI & BESS - KKM)

ASAS PENSIJILAN HALAL MALAYSIA

(Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (MPPHM) 2020 & Sistem Pengurusan Halal Malaysia 2020)


KURSUS AKAN DIADAKAN PADA


TARIKH : (Siri 1) 28 - 30 Mei 2021 / (Siri 2) 29 - 31 Mei 2021

TEMPAT : Seremban, Negeri Sembilan

PENGINAPAN : Hotel Disediakan

MAKAN MINUM : Disediakan

PENGANGKUTAN KE TEMPAT KURSUS : Tidak Disediakan (Kenderaan Sendiri)


JADUAL KURSUS

JADUAL

KURSUS

MASA / HARI
HARI 1
HARI 2
HARI 3
8am - 10am

Sesi 4

Pengenalan dan Kepentingan pensijilan MESTI untuk Usahawan F&B - (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri)

Sesi 7- Sambungan

Diskusi Dan Perbincangan Kumpulan Penemuan Hasil Penemuan Latihan Lapangan

10am - 10.30am

MINUM PAGI

MINUM PAGI

10.30am - 1pm

Sesi 1

Halal VS Haram VS Hygience – Kebersihan Penyediaan Makanan untuk Sektor F&B

Sesi 5

Apakah elemen-elemen MESTI dalam keperluan skop pengauditan Kementerian Kesihatan Malaysia?

  • Komponen A – Keperluan pengilangan (infrastruktur, pelan layout dll)
  • Komponen B – Kawalan operasi (kawalan suhu, kimia, mikrobiologi dll)

Sesi 8

  1. Pembentangan Hasil Penemuan Latihan Lapangan Untuk Pensijilan Halal & MESTI
  2. Penutup
1pm - 2.30pm

PENDAFTARAN

REHAT & MAKAN TENGAHARI

KURSUS TAMAT

2.30pm - 4pm

Sesi 2

Pengenalan kepada Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia 2020 - Sistem Pengurusan Halal Malaysia 2020 (Kuatkuasa 1 Januari 2021)

Sesi 5 - Sambungan

4pm - 4.30pm

MINUM PETANG

MINUM PETANG

4.30pm - 6.30pm

REHAT DAN RIADAH

Sesi 6

MS1500: 2019: Makanan Halal:Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan – Garis Panduan Halal Malaysia

6.30pm - 8.30pm

MAKAN MALAM DAN REHAT

MAKAN MALAM DAN REHAT

8.30pm - 10pm

Sesi 3

  1. Pengenalan tentang pengiktirafan BESS - (Bersih, Selamat dan Sihat – pengusaha premis makanan)
  2. “Apa itu Home Based-KKM” ?

Sesi 7

Latihan Lapangan - Simulasi Proses Pengauditan Pensijilan Halal Malaysia

10pm - 10.30pm

MINUM MALAM

MINUM MALAM

RINGKASAN PEMBELAJARAN

  • ✔ Mengetahui tentang asas pengenalan operasi dan pematuhan piawaian yang ditentukan berkaitan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) di bawah KKM dan pensijilan Halal Malaysia.
  1. ✔ Membangunkan kompentensi USAHAWAN bumiputera yang berpotensi dalam ekosistem kebersihan dan keselamatan makanan serta Pengurusan Pensijilan Halal.
  2. ✔ Mengenalpasti isu kritikal halal, kebersihan dan keselamatan makanan dalam modus operandi USAHAWAN bumiputera.

SIAPA PERLU HADIR?

  • ✔ Usahawan makanan yang baru atau lama yang ingin mengetahui cara pensijilan HALAL
  • ✔ Usahawan yang ingin mendapatkan pensijilan MeSTI dan BeSS untuk produk / kedai makan mereka.
  • ✔ Pengusaha atau pengurus atau pengendali proses pembuatan makanan bagi syarikat / perniagaan yang mengendalikan makanan

KENAPA PERLU HADIR?

  • ✔ Penceramah yang mempunyai latar belakang berkaitan pensijilan HALAL.
  • ✔ Bimbingan asas untuk mendapatkan informasi pensijilan MeSTI, BeSS dan HALAL.
  • ✔ Ilmu tambahan tentang apa itu HALAL dari segi perspektif ISLAM dan kaedah pengendalian makanan dengan cara yang bersih

OUTPUT / MANFAAT KEPADA PESERTA KURSUS

  • ✔ Mendapatkan ilmu serta sijil Asas Pensijilan Halal Malaysia bagi tujuan memenuhi keperluan Latihan seperti yang termaktub didalam syarat Pensijilan Halal di Klausa 12, Bahagian IV, Keperluan Pensijilan, (Latihan), Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (Domestik) 2020.
  1. ✔ Memahami keperluan untuk kebersihan dan keselamatan makanan seperti yang diperuntukkan dalam Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) dibawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan Malaysia.
  2. ✔ Mempelajari tentang keperluan pensijilan MESTI dan BESS, KKM bagi meneruskan kelangsungan perniagaan yang diceburi oleh para usahawan.

BONUS

  • ✔ Anda akan menerima kits Norma Baharu untuk perniagaan anda
  • ✔ Anda akan menerima elaun berkursus (hadir sepenuhnya)

HARAP MAAF !PENDAFTARAN TELAH DITUTUP !


UNTUK MAKLUMAN, BAGI TAHUN 2022 BELUM ADA LAGI PERANCANGAN UNTUK ADAKAN PROGRAM SEUMPAMA INI.


TERIMA KASIH.